
Gezond eten
draagt bij aan
gezonde hersenen
Eet gezond
Wat je eet, kan invloed hebben op je hersenen. Sommige eetgewoonten kunnen helpen om je hersenen gezond te houden en te beschermen tegen dementie. Het mediterrane dieet is hier een goed voorbeeld van. Dit dieet bestaat uit veel vette vis, groenten, peulvruchten (zoals bonen), fruit, granen en olijfolie en kleine hoeveelheden zuivelproducten, vlees en roomboter of margarine.
Wat kun je zelf doen?
- Eet meer groente en fruit: neem groente en fruit bij elke maaltijd en als tussendoortje. Bijvoorbeeld wortels, selderij, bananen, appels of een fruitsalade.
- Kies volkoren producten: volkoren pasta en zilvervliesrijst zijn bijvoorbeeld gezonder dan witte paste en rijst.
- Ontbijt gezond: vervang zoete ontbijtgranen bijvoorbeeld door havermout met fruit.
- Eet noten: amandelen, walnoten en cashewnoten zijn goed voor je. Maar eet ze niet te veel, want noten bevatten ook veel calorieën. Een klein handje ongezouten noten per dag is genoeg.
- Gebruik olijfolie: in plaats van roomboter of margarine. Je kunt het ook over groenten en brood druppelen. Maak zelf een dressing voor de salade met een beetje olijfolie of balsamico azijn en fijngestampte knoflook. Voeg eventueel een beetje citroensap toe. Olijfolie, knoflook, prei en uien zijn een gezondere keuze dan bijvoorbeeld kant-en-klare pastasauzen.
- Eet minstens twee keer per week vette vis: zalm, forel en tonijn zijn een gezonde keuze. Vis grillen, in de oven bereiden of stomen is niet alleen gezond, maar kost ook maar weinig tijd en inspanning. Budgettip: je kunt ook vis uit blik kiezen, zoals sardines, tonijn of makreel. Beleg hiermee een snee volkorenbrood en je hebt een gezond gerecht voor de lunch of avondmaaltijd.
- Eet minder vet: kies bijvoorbeeld voor magere melk, yoghurt en kaas. Probeer bijvoorbeeld eens ingevroren yoghurt in plaats van roomijs. Je kunt de yoghurt wat zoeter maken door wat (diepvries)fruit toe te voegen.