Of wij 'We zijn zelf het medicijn' steunen? Een volmondig JA!

Stan de Groot

Toen de vraag kwam of wij met GIGA Molenlanden “vriend” wilde worden van de campagne We zijn zelf het medicijn was het antwoord van het gehele team snel duidelijk. Als sportstimuleringsproject in de gemeente Molenlanden brengen we inwoners in beweging en proberen we hen dagelijks het geluk in bewegen te laten ervaren. Of we, We zijn zelf het medicijn, dan ook steunen? Een volmondige JA.

Mijn naam is Stan de Groot en werk al een jaar of vijf als beweegcoach in de gemeente Molenlanden. Samen met mijn collega’s probeer ik kwetsbare inwoners te activeren maar vooral te stimuleren om actief te blijven. Naast dat bewegen goed is voor de gehele gezondheid is het natúúrlijk goed voor het brein. Steeds vaker blijkt dat een actieve en gezonde leefstijl er voor kan zorgen dat het proces van Alzheimer wordt vertraagd. Dit mogen we dan ook met regelmaat blijven vertellen tijdens Alzheimer trefpunten in de gemeente. Deelnemers ervaren dan ook weer hoe leuk en nuttig bewegen kan zijn.

Toch zien we in de praktijk dat veel ouderen, naarmate ze ouder worden, minder gaan bewegen of zelfs stoppen met beweegactiviteiten. Het lichaam werkt niet meer zo mee als het altijd heeft gedaan en ook “het koppie” vindt het soms wat inspannend. Hoe lastig is het om nog aan “iets nieuws” te beginnen als je al jaren zelfstandig beweegt of juist al jaren bij hetzelfde beweeggroepje op de dinsdagmiddag komt en na afloop een kop koffie drinkt.

Als beweegcoach zijn we graag de brug tussen vraag en aanbod. Ook in de verschillende woonzorg centra in de gemeente stimuleren we samen met onze partners bewegen bij medewerkers en bewoners. Fantastisch om te zien dat kleine aanpassingen soms al een groot verschil maken. Zelf de melk in de koffie doen, zelf afdrogen tijdens de afwas. Het zijn de kleine dingen die het daar al doen.

Daarnaast wordt er dit voorjaar gestart met “kleuters tegen kwalen”. Wellicht heeft u de term al wel eens gehoord. Dat klopt. Op de NPO was in 2019 een mooie documentaire waarbij een groep senioren anderhalve maand kleuters op bezoek kregen. Doel hierbij was om te onderzoeken wat er gebeurt met de gezondheid en het geluksgevoel van ouderen als zij een groep kleuters op bezoek krijgen.

Activiteiten organiseren tussen jong en oud. Een activiteit die binnen de ouderenzorg tot de favorieten behoort. Er zijn peuterspeelzalen die een bezoek brengen aan een zorginstelling. Leerlingen van basisscholen die maandelijks op bezoek komen om gezamenlijk activiteiten te ondernemen die leuk zijn voor jong en oud. Met elkaar de verbinding opzoeken. In beweging blijven is heel belangrijk. Samen met iemand van een andere generatie bezig zijn; bewegen, een spelletje, kan het geluksgevoel bevorderen. Kleuters leiden af, ouderen gaan hun eigen grenzen verleggen. Wat gebeurt er met de gezondheid en het geluksgevoel van ouderen als zij dagelijks een groep kleuters op bezoek krijgen?”

Op deze vraag gaan we de komende periode antwoord krijgen als we op diverse plekken in de gemeente Molenlanden dit project gaan uitrollen en uitvoeren. Als er op andere plekken interesse is neem gerust contact met ons op.
Daarnaast proberen we met ons valpreventie programma en de trainingen Veilig en fit op de fiets ook angst bij inwoners weg te nemen. Zodra het zelfvertrouwen minder wordt en er twijfel ontstaat kun je ook mee blijven doen. Soms zijn kleine aanpassingen in de woonomgeving of aan de fiets al voldoende om in beweging te blijven. We geven advies en blijven graag inwoners stimuleren.

Als je als beweegcoach dagelijks inwoners in beweging brengt kun je natuurlijk zelf niet zonder bewegen. Naast onze dagelijkse trouwe lunchwandeling met collega’s ben ik minimaal vier keer per week zelf in beweging. Hardlopen, een groepsles of een korfbalwedstrijd zorgt ook bij mij nog steeds voor een geluksgevoel. 

 Voor meer interesse over de activiteiten van GIGA Molenlanden? Neem eens een kijkje op
​​​​​​​GiGa Molenlanden
 


I

marjelle