Druk bezig zijn met vogelen zorgt dat je de rest even kan vergeten.
Een brief van Jill Picauly
"Ik zou vogelen aanraden voor jong en oud. Waarom zou je Pokémons zoeken met je telefoon als je de wondere wereld van de vogels hebt. De fuut draagt zijn jongen op de rug en heeft een soort koninklijke houding als hij weer boven water komt na een duik, staartmezen hangen als aapjes in de boom met z'n allen en hebben een fluffy verenvacht met roze tinten. Hoe leuk is dat!
Daarnaast hebben vogels niet alleen een mooie verschijning. Wist je dat spreeuwen wel ongeveer 97 geluiden na kunnen doen? En ook nog een geluiden door elkaar fluiten? Zo lijkt het net of een boom vol zit met een koolmezen, eksters, gaaien. Echter er zit maar 1 vogel: de spreeuw. Daarnaast zwermen spreeuwen gezamenlijk om hun slaapplaats. Hoe kan het dat ze niet botsen? Ze hebben een 360 graden zicht om 7 andere spreeuwen in de spreeuwen wolk in de gaten te houden en een enorm snel reactie vermogen.
Vogelen brengt een nieuwe wereld
Vogelen voor jong volwassenen en volwassenen helpt verbonden te zijn met de natuur en de wereld beter te bekijken. Wees nieuwsgierig naar wat er precies rondvliegt en je zal de wonderen van de vogelwereld ontdekken. Voor jong en oud zou ik vogelspotten aanbevelen. Stel je open en zie meer dan je tot nu toe heb gezien.
Vogelspot tips
1. Vogelspotten kan overal:
Om vogels te spotten hoef je niet ver te reizen. In het parkje om de hoek kan een mooie ijsvogel zitten, die vis naar kleine visjes of vliegt er een boerenzwaluw als een straaljager voorbij.
Aanraders: natuurbescherming heeft een databank van mooie wandelpaden (inclusief klompenpaden) en de Vogelbescherming geeft informatie over de vogel die je ziet. De vogelpodcast op spotify is een aanrader om mee te weten te komen over vogels en tips mee te krijgen van een ervaren vogelaar Arjan Dwarsbuis.
2. Bereid je wandeling goed voor:
Welke vogels kun je allemaal zien in het gebied? Welke vogels zijn er momenteel op doorreis door ons land of zijn al vertrokken naar warm Afrika?
3. Zet je telefoon op stil en verberg hem het liefst onder in je rugzak. Met de voorbereiding en de volle concentratie op de natuur ben je totaal los van werk, stressvolle planning enzovoort. Je telefoon 2 uur niet zien zal je goed doen.
4. Luister en kijk:
Eigenlijk is het waarnemen van vogels nog leuker: Vogels waarnemen betekent dat je niet alleen zoekt met je ogen, maar ook goed luistert. Een roerdomp zal je niet snel zien, maar kan je wel sneller horen ("hommmp, hommp").
Een onomatopee is een dier dat is genoemd naar het geluid dat hij of zij maakt. De koekoek is een onomatopee, en het winterkoninkje niet, want de koekoek roept 'koekoek' maar het winterkoninkje zegt geen 'winterkoninkje' of iets dat daar ook maar in de verte op lijkt. Zo simpel is het dus en zo kennen we er een hele hoop.
Bijvoorbeeld de tjiftjaf, de kievit en de oehoe, stellen zich allemaal netjes met hun naam aan ons voor. De grutto doet dat ook, maar die is een beetje dyslectisch, want hij zegt geen 'grutto' maar 'togrut'. Luister maar eens, de grutto zegt 'togrut, togrut, togrut'. De grutto is een achterstevoren onomatopee.
Mijn vogelverlanglijst
Ik zou heel graag een mooie eidereend zien op de Waddeneilanden, een roerdomp horen en vogels waarnemen op Costa Rica.
Bijzondere vogels zien? Een aanrader is de film Dancing Birds. Een voorproefje krijgen op de mooie natuur van Zuid-Holland Zuid? De Wilde Waard heeft de publieksprijs gewonnen tijdens de World Film Festival Rotterdam. In De Wilde Waard volgt de filmmaker de wilde dieren uit de Alblasserwaard. Het leefgebied van grutto’s, purperreigers, hazen, brandganzen, reeën, heikikkers, bruine kiekendieven en argusvlinders. Deze dieren gefilmd op cruciale momenten in hun leven, ze krijgen allerlei uitdagingen voor hun kiezen .
Kortom, druk bezig zijn met vogelen heeft als resultaat dat je je to do lijstjes even kan vergeten en je kan concentreren op de natuur."
Groetjes, Jill