"Vandaag kun je al beginnen om het verschil te maken."
In Nederland worden we gemiddeld steeds ouder. Ook het aantal mensen met dementie neemt sterk toe de laatste jaren. Dementie is een ziekte in de hersenen die elke dag om veel aandacht vraagt. Veel huishoudens in Nederland krijgen hiermee te maken. De kans is zelfs zo groot dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt. Met een gezonde levensstijl kun je deze kans met 40 procent verlagen.
Met de campagne 'We zijn zelf het medicijn' worden onze inwoners gestimuleerd om aan een gezonde levensstijl te werken. Het advies luidt: blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig.
Wethouder Cees Paas: "Sinds 2019 zijn wij als gemeente Sliedrecht een dementievriendelijke gemeente. We willen een gemeenschap zijn waarin dementie wordt geaccepteerd, herkend en waarin mensen ermee om weten te gaan. In Sliedrecht wonen nu zo'n 550 mensen met dementie. Naar verwachting zullen er in 2040 ruim 900 inwoners met een vorm van dementie zijn in ons dorp. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. We krijgen er allemaal mee te maken. Het is daarom belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Om enerzijds de kans dat inwoners dementie krijgen te verkleinen door het aanmoedigen van een gezonde levensstijl, maar anderzijds ook om te laten zien wat Sliedrecht allemaal te bieden heeft."
In Sliedrecht is sinds 2021 een Odensehuis. Het Odensehuis is een ontmoetingsplaats voor ouderen met geheugenproblemen of beginnende dementie en biedt ook hulp voor hun partners, mantelzorgers en vrienden. Hierdoor kunnen ouderen langer op een veilige manier, met of zonder partner, thuis blijven wonen en langer deelnemen aan de maatschappij. Ook de mantelzorger kan op deze manier de zorg langer vol houden. We zijn heel trots dat we deze laagdrempelige ondersteuning kunnen bieden in ons dorp. Ook is op 21 september jl. in Sliedrecht de 'Vergeet-me-niet-route' onthuld. Er is een pad aangelegd met ruim 30 'vergeet-me-niet-tegels' tussen Het Bonkelaarhuis, Seniorenhuys De Schalm (waar ook het Odensehuis zich bevindt) en de Bibliotheek. Dit helpt de mensen om de weg te vinden.
Ruim 50 procent van onze bevolking weet nog niet dat je zelf de kans op dementie kunt verkleinen. "Door bijvoorbeeld bezig te blijven, niet te roken en veel groente en fruit te eten verlaag je de kans al aanzienlijk. Maak verstandige keuzes voor je gezondheid om zo een lange en gezonde levensverwachting te hebben. Jong geleerd is oud gedaan. Hopelijk kunnen we met deze campagne genoeg mensen bereiken om deze ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. Vandaag kun je al beginnen om het verschil te maken", aldus Cees Paas.