10 tips bij dementie in Corona-tijd

Hoe help je mensen met Dementie door de Corona-tijd? Hieronder treft u tips en links.

1. Alzheimer Nederland

De maatregelen rondom de coronacrisis raken mensen met dementie en hun familieleden hard. Alzheimer Nederland zet zich samen met duizenden vrijwilligers in voor mensen met dementie en mantelzorgers. Op de site vindt u heel veel informatie. Ook over dementie en corona.

2. On-line contact met lotgenoten

Wat kun je doen? Deel tips en ervaringen en stel vragen aan anderen. Kijk maar eens op dit forum. 

3. Tips om te helpen tegen eenzaamheid

Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook dat ze praktische hulp missen. Als een persoonlijk bezoekje er niet in zit, laat toch van u horen. Of misschien juist wat vaker. Hier vindt u verschillende tips. 

4. Omroep L1: programma's over dementie 

Bekijk de specials over mensen met dementie. 

5. L1 special over Corona en Alzheimer

Hoe help je mensen met alzheimer en autisme door deze tijd? En wat doet corona met je longen? Marjolein de Vugt, gezondheidszorgpsycholoog en hoogleraar psychosociale innovaties (en mede directeur van het Alzheimercentrum Limburg) en Eric van Haren, longarts Zuyderland vertellen het in L1 Avondgasten.

Bekijk hier de uitzending.

6. De tips van DementieZorg voor elkaar

Ook de kenniswebsite van deze organisatie geeft mantelzorgers en ondersteuners heel wat tips voor deze moeilijke tijd. Kijk maar eens op de speciale pagina's.

7. Zorg op afstand (zoals E-Health)

Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er zijn veel slimme zorgoplossingen die in deze tijd extra handig zijn. En er staan op dit moment organisaties en leveranciers klaar om extra hulp te bieden in de COVID-19 (Corona virus) crisis, om deze zorg op afstand te vergemakkelijken. U vindt ze hier.

8. Ipad gebruiken? Beeldbellen? Facetimen? Hoe?

Een handleiding over hoe dat moet vindt u hier.

9. Hulp telefoonlijnen op een rijtje

Ze staan hier rechts, maar u vindt ze ook hier op een rijtje.

10. Mensen die gewoon willen helpen

Klusje, praatje, boodschapje? Zoekt u hulp om een handje te helpen, of wilt u zelf de handen uit de mouwen steken? Kijk dan op de site van 'Gewoon mensen die mensen willen helpen.'

 


Prof. dr. Frans Verhey

Hulplijnen

  • De AlzheimerTelefoon 0800 5088, biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. 
  • Ouderenbond ANBO: 0348-466666 voor een luisterend oor en algemene vragen over het coronavirus.
  • Het Rode Kruis: 070-44 55 888 voor een luisterend oor, praktische tips en hulp bij het online boodschappen doen.
  • De luisterlijn: 0900-0767 voor iedereen dag en nacht beschikbaar voor een luisterend oor.
  • De Zilverlijn: 088-344 2000, belservice voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die zich aanmelden voor de Zilverlijn, krijgen wekelijks een telefoontje van een vrijwilliger. Aanmelden via de website of via het hierboven genoemde telefoonnummer.
  • De Ouderen-Infolijn: 030-3400 600, een speciale telefoonlijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. 
  • Humanistisch verbond: 020-521 9011, lifeline voor levensvragen. Ga in gesprek met een humanistisch geestelijk verzorger, een professionele gesprekspartner die je steunt bij levensvragen.
  • MIND Korrelatie: 0900-1450 voor iedereen die kampt met psychische en psychosociale problemen. Ma t/m vrij van 9.00 tot 18.00 uur
  • De Kindertelefoon: 0800-0432 voor kinderen die zich zorgen maken over het virus, voor zichzelf maar ook voor hun (groot)ouders, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur.