Wat is gezond eten
- Gezond eten is veelzijdig eten. En dan vooral veel groenten, veel fruit en niet te veel (ongezonde) vetten en suikers.
- Een bewezen gezond dieet is een mediterraans dieet. Daarin wordt inderdaad veel groenten en fruit gegeten. Maar ook veel olijfolie en vette vis. In beide producten zitten gezonde vetten en vooral in vette vis zitten stoffen die de hersenen helpen gezond te blijven.
- Verander je eetpatroon niet van de een op de andere dag, maar doe het stapje voor stapje. Je zult merken dat het dan makkelijker vol te houden is dan wanneer je ineens al je favoriete snoepgoed de deur uit doet.
Pluk de dag!
De campagne 'We Zijn Zelf Het Medicijn' start in het voorjaar. Een mooi moment om gezonder te gaan eten want heel veel lekkere en gezonde producten zijn nu weer verkrijgbaar. Ga eens naar de markt en neem wat lekker seizoensfruit of seizoens-groenten mee. Vaak is de markt ook nog een stuk goedkoper dan de supermarkt. Klein budget? Eind van de dag worden juist de producten die niet lang houdbaar zijn zoals bessen voor een lage prijs aangeboden. Soms zijn er ook marktkramen die de minder mooie groenten en fruit voor een lagere prijs aanbieden. Is de puntpaprika niet perfect recht? Geeft niets, in vitamines doet een kromme paprika niet onder voor een perfecte voorbeeldpaprika.
Lekkere en gezonde recepten
Nodig voor 2 personen:
- 2 zoete aardappelen
- 2 aubergines
- 1 ui
- 1 knoflook
- 150ml room
- 100gr geraspte kaas
- 400gr gezeefde tomaten
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- Olijfolie
Aan de slag!
- Verwarm oven voor op 200C. Snij de aubergines in de lengte in dikke plakken en besprenkel flink met olijfolie. Bak ze dan aan beide kanten tot ze soepel worden.
- Schil en snijdt de zoete aardappelen in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de zoete aardappelschijfjes op de bodem en de rand.
- Snipper de ui en pers de knoflook en bak beiden in een pan, voeg de gezeefde tomaten toe met de kaneel en Italiaanse kruiden, laat 15 minuten op zacht vuur garen.
- Rol de aubergine op tot rolletjes en leg in de ovenschaal, op de aardappelschijfjes.
- Voeg aan de tomatensaus de room toe en verwarm, verdeel dan de tomatensaus over de ovenschaal.
- Bestrooi het geheel met de kaas en bak zo'n 30 minuten in de oven.
Eet je hersenen gezond!